fbpx

Vi erbjuder fri frakt på alla ordrar över 600kr inom Sverige!

Om oss

I Lappland, norra Sverige, skapas ett äkta mathantverk: en unik ost av naturliga råvaror från en av Europas sista vildmark. Med spännande, vilda smaker som tjäder-, ren- och älgkött, denna produkt är en perfekt komplement till drycken eller maten och framhäver en äkta norr upplevelse .

Mathantverk med historia

Att röka ost är en gammal samisk teknik för att förlänga hållbarheten. Osten lades till tork på en hylla av björkkvistar inne i kåtan, där den fick ligga tills den var lagom rökt. Renmjölkningen upphörde kring sekelskiftet 18-1900-talet.

Vår ost är ett historiskt mathantverk i en modern tappning, baserat på gamla traditioner med influenser från Georgien där man fortfarande röker ost flitigt.

En genuin del av Lappland

Osten framställs av naturliga råvaror som ostlöpe, syrakultur och havssalt helt utan onödiga tillsatser. Den rökta smaken kommer av glasbjörk från de lappländska vidderna.

Välkommen

Mejeriet ligger i Åsele, södra Lappland (Google maps), där vi har en butik och restaurang som serverar en rad olika kött- och fiskrätter för dig att njuta av äkta norrländskt mathantverk. Har du inte möjlighet att besöka oss och uppleva denna unika produkt kan du enkelt beställa från vår webbutik. Förutom ost finns också kött, svamp, sylt, saft, gelé, hantverk, allt från Lappland. Välkommen!

En prisad smakupplevelse

Vår rökta fläta ”LAPPLANDS SULGUNI ” har vunnit guldmedalj i SM-Mathantverk 2016. I Februari 2019 vann den brons på ostfestivalen.

Historian bakom vårt prisbelönta mathantverk

Där det började

Marika (född i Georgien och växte upp i Tallinn, Estland) och Emil (född i Stockholm, startade företag i södra Lappland efter gymnasiet) träffades i 2012 och ville starta företag tillsammans. Det var efter en resa till Georgien med svenska vänner i 2015 som en tanke började gro hos Marika och Emil Niklasson. Efter att de bjudit svenska vänner på en rökt fläta med Sulguni-ost, uppstod en lång diskussion om varför osten inte gick att köpa i Sverige.

Ett beslut

Väl tillbaka i norrländska Åsele började Marika undersöka om det verkligen stämde – kunde man inte köpa rökt Sulguni-ost i Sverige? Efter lite efterforskningar bestämde sig Marika och Emil för att det var bättre att tillverka georgisk ost här i Sverige, med mjölk från fritt betande lappländska kor.

På det sättet hade de full kontroll över processen och kunde se till att produkten blev ren och utan onödvändiga tillsatser. Resultatet är en närproducerad ost och dessutom ett spännande möte mellan två kulturer –  gammal samisk tradition att röka ost och georgisk osttillverning. Ett riktigt mathantverk helt enkelt!

Utvecklingen av ett prisbelönt mathantverk

År 2016 bjöds georgiska experter in och tillsammans ägnades två månader åt att göra en provomgång av Sulguni på lappländsk mjölk. Det gick inte, vår mjölk är annorlunda än den georgiska, det gick helt enkelt inte att tillverka ost av lappländsk mjölk med traditionell georgisk teknik.

Lyckat experiment

Marika gav inte upp, utan utbildade sig till mejerist under 2016-2017, då hon lärde sig alla metoder och tekniker. Året efter hyrde de in sig i ett skolkök och experimenterade fram en riktigt fin Sulguni-ost. Kanske inte identisk med den georgiska men väl så god, menar hon själv.

Priser, medaljer och erkännanden av vårt mathantverk

Många är det som håller med, osten belönades med guldmedalj i SM i Mathantverk, Ostfestivalen i Stockholm, olika priser och Lapplands Mejeri fick även vara med på Prins Daniels Entreprenörsdag.

Åren 2018-2019 har Marika och Emil ägnat åt att bygga ett mejeri i norrländska Åsele, som har Livsmedelsverkets godkännande, se här: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelskontroll/livsmedelsanlaggningar/eu-godkanda-anlaggningar/sektion-ix—obehandlad-mjolk-och-mjolkprodukter/lapplands-mejeri

Mejeriet har även show-room butik och kafé med stora fönster – kunder kan se mathantverket direkt från butiken.

År 2019 började Lapplands Mejeri tillverka även rökt Eldost (svensk Halloumi), som kan grillas och stekas som vanlig kött – perfekt för vegetariska rätter!

Ny ägare

Sommaren 2021 låg mejeriet ute till försäljning och det var då Elin Karlsson tog chansen att diva företaget hon varit stamkund hos. Hon var på sluttampen av sin föräldraledighet och ville prova på något nytt då hon tidigare arbetat som personlig assistent sedan hon gått ut gymnasiet. Elin föll pladask för hantverket i osttillverkningen och såg egenföretagandet som en spännande utmaning.

Läs mer om oss i media

På engelska:
https://www.georgianjournal.ge/discover-georgia/35639-sulguni-with-lapland-motives.html?fbclid=IwAR2eRbsOtd0WXqpdoX9i9_MDCKqjxEa7-Oyok540Hmqe6Rx7tL1iPa5ei6A

På georgiska:
https://www.kvirispalitra.ge/mamul-deduli/51131-sulguni-laplandiuri-motivebith.html?fbclid=IwAR1mWAFGxGw0OaPdonK2wcXLq6pEw22Apewu1AojB0khzsv0QfB8mNLtF14

Svenska artiklar:
https://www.land.se/mat/sveriges-stora-ostguide-har-gors-din-lokala-ost/

https://www.lokaltidningen.nu/asele/aselemejeri-satsar-stort-pa-att-marknadsfora-sig/reprjq!1QCo3U9XodWSdBEfD97ZLA/

https://www.folkbladet.nu/2018-06-23/lapplands-mejeri-i-asele-inviger-nya-lokalerna

http://www.stromsundsgratistidning.se/2017/12/16/prisbelont-mejeri-hinner-inte-fardigt-till-julhandeln/

https://www.vk.se/2018-06-20/prisat-foretag-oppnar-nytt

https://fransverige.se/aktuellt/grattis-till-vinnarna-pa-ostfestivalen-2019/

https://www.lokaltidningen.nu/asele/elin-tar-over-mejeriet-jag-vill-gora-folk-glada/repuhs!MrQbANKhkfMy@yLCHmnkw/

https://www.vk.se/2021-08-29/hon-tar-over-prisbelont-aselemejeri-varit-stamkund-har

 

Våra samarbetspartners