fbpx
+46 (0)70-212 9777

Om oss

Wild Organic Lapland

I Lappland, i norra Sverige skapas ett äkta mathantverk: en unik ost av naturliga råvaror från en av Europas sista vildmark. Med spännande, vilda smaker som tjäder-, ren- och älgkött kompletteras drycken eller maten med en upplevelse från norr.

Wild Organic Lapland

I Lappland, i norra Sverige skapas ett äkta mathantverk: en unik ost av naturliga råvaror från en av Europas sista vildmark. Med spännande, vilda smaker som tjäder-, ren- och älgkött kompletteras drycken eller maten med en upplevelse från norr.

Mathantverk med historia

Att röka ost är en gammal samisk teknik för att förlänga hållbarheten. Osten lades till tork på en hylla av björkkvistar inne i kåtan, där den fucj ligga tills den var lagom rökt. Renmjölkningen upphörde kring sekelskiftet 18-1900-talet.

Vår ost är ett historiskt mathantverk i en modern tappning, baserat på gamla traditioner med influenser från Georgien där man fortfarande röker ost flitigt.

En genuin del av Lappland

Osten framställs av naturliga råvaror som ostlöpe, syrakultur och havssalt helt utan onödiga tillsatser. Den rökta smaken kommer av glasbjörk från de lappländska vidderna.

Välkommen

Mejeriet ligger i Åsele, södra Lappland (Google maps), där vi har en butik och restaurang som serverar en rad olika kött- och fiskrätter för dig att njuta av äkta norrländskt mathantverk. Har du inte möjlighet att besöka oss och uppleva denna unika produkt kan du enkelt beställa från vår webbutik. Förutom ost finns också kött, sylt, knivar, hantverk och renskinn, allt från Lappland. Välkommen!

En prisad smakupplevelse

Vår rökta fläta ”LAPPLANDS SULGUNI ” har vunnit guldmedalj i SM-Mathantverk 2016. I Februari 2019 vann den brons på ostfestivalen.

Vi fick även särskilt omnämnande som dagens leverantör på matmässan i Skellefteå Februari 2017.

Historian bakom vårt prisbelönta mathantverk

Där det började

Marika (född i Georgien och växte upp i Tallinn, Estland) och Emil (född i Stockholm, startade företag i södra Lappland efter gymnasiet) träffades i 2012 och ville starta företag tillsammans. Det var efter en resa till Georgien med svenska vänner i 2015 som en tanke började gro hos Marika och Emil Niklasson. Efter att de bjudit svenska vänner på en rökt fläta med Sulguni-ost, uppstod en lång diskussion om varför osten inte gick att köpa i Sverige.

Ett beslut

Väl tillbaka i norrländska Åsele började Marika undersöka om det verkligen stämde – kunde man inte köpa rökt Sulguni-ost i Sverige? Nix, det gick inte. Okej, kunde de då börja importera? Efter lite efterforskningar bestämde sig Marika och Emil för att det var bättre att tillverka georgisk ost här i Sverige, med mjölk från fritt betande lappländska kor.

På det sättet hade de full kontroll över processen och kunde se till att produkten blev ren och utan onödvändiga tillsatser. Resultatet är en närproducerad ost och dessutom ett spännande möte mellan två kulturer – det är ju en gammal samisk tradition att röka ost. Ett riktigt mathantverk helt enkelt!

Utvecklingen av ett prisbelönt mathantverk

År 2016 bjöds georgiska experter in och tillsammans ägnades två månader åt att göra en provomgång av Sulguni på lappländsk mjölk. Det gick åt helvete! Vår mjölk är annorlunda än den georgiska, det gick helt enkelt inte att tillverka ost av lappländsk mjölk med traditionell georgisk teknik.

Lyckat experiment

Marika gav inte upp, utan utbildade sig till mejerist under 2016-2017, då hon lärde sig alla metoder och tekniker. Året efter hyrde de in sig i ett skolkök och experimenterade fram en riktigt fin Sulguni-ost. Kanske inte identisk med den georgiska men väl så god, menar hon själv.

Priser, medaljer och erkännanden av vårt mathantverk

Många är det som håller med, osten belönades med guldmedalj i SM i Mathantverk, Ostfestivalen i Stockholm, olika priser och Lapplands Mejeri fick även vara med på Prins Daniels Entreprenörsdag.

Åren 2018-2019 har Marika och Emil ägnat åt att bygga ett mejeri i norrländska Åsele, som har Livsmedelsverkets godkännande, se här: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelskontroll/livsmedelsanlaggningar/eu-godkanda-anlaggningar/sektion-ix—obehandlad-mjolk-och-mjolkprodukter/lapplands-mejeri

Mejeriet har även show-room butik och kafé med stora fönster – kunder kan se mathantverket direkt från butiken.

I 2019 började Lapplands Mejeri tillverka även rökt Eldost (svensk Halloumi), som kan grillas och stekas som vanlig kött – perfekt för vegetariska rätter!